2018-01-16 07:17:23• hírek • Bede Emőke

Koszorúzással és szavalással tisztelegtek a román költő előtt

Mint szerte az egész országban, úgy Szatmárnémetiben is megemlékeztek Mihai Eminescu román költő születésnapjáról, mely történetesen a román kultúra napja is egyben.

Az ünnepi programsorozat a Mihai Eminescuról elnevezett líceum előtt felállított mellszobor megkoszorúzásával kezdődött. A 168 éve született költő szobra előtt a város és a megye vezetősége is tisztelgett.



 

Délután 14 órától a Dinu Lipatti Filharmónia adott otthont a költő tiszteletére rendezett szavalóversenynek. Az immár ötödik alkalommal megszervezett versmondáson csak a legjobbak álltak a színpadra, ugyanis decemberben már egy előválogatón is megmutatták tehetségüket. A jelentkezők három kategóriában indultak: egyéni szavalás, megzenészített versek egyéni előadása, illetve megzenésített versek csoportos előadása. Az öttagú zsűri és a közönség elé természetesen nem csak szatmári diákok léptek, hiszen voltak olyanok is, akik egészen Nagykárolyból érkeztek városunkba, hogy előadhassák a számukra legkedvesebb Eminescu-költeményeket.
 

 

Mindeközben délután 14:30-tól egy felolvasó előadást tartottak az Északi Színház stúdiótermében, majd ugyanitt 16 órától egy beszélgetős műsorra került sor. Délután 5-től egy folklórelőadás zárta a román kultúra napját. 
 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: